Peter Weenk
Franchisenemer sinds 1996
Welkoop Toldijk
800 m2 winkeloppervlakte

“De voordeur van ons huis was de Welkoop winkel”

Een eigen Welkoop winkel was niet vanzelfsprekend.

Vroeger was ik echt een jongen, veel met vrienden buiten aan het spelen. We hadden allemaal ouders met agrarische roots. Ik ben vrij rustig qua karakter, maar was wel altijd bezig. Ik deed aan voetbal en gymnastiek. Mijn vader was destijds bedrijfsleider van Welkoop Ruurlo. De voordeur van ons huis, was de Welkoop winkel. Aangezien ik dit jaar 50 ben geworden, ben ik al 49 jaar verbonden met Welkoop. Hierdoor heb ik alle ontwikkelingen van Welkoop van dichtbij meegekregen. 

Toch heb ik niet meteen gekozen voor retail. Na mijn middelbare school ben ik een horeca opleiding gaan volgen. Ik vond de gastvrije wereld erg leuk, mensen bedienen deed ik met veel plezier. Zo rond mijn 19de knapte ik af op de lange nachten en hele weekenden zwoegen. Hierdoor heb ik mijn opleiding niet afgerond. Omdat thuis zitten voor mijn ouders geen optie was, kon ik aan de slag bij Welkoop Hengelo (Gld). Dit was in 1991, ik heb hier 1 jaar gewerkt om vervolgens een jaar te dienen voor het Vaderland. Mocht het nog eens spannend worden, kan je op mij vertrouwen! 

In 2005 nam ik de winkel over.

Mijn vader kreeg een  functie op het hoofdkantoor van  Forfarmers (Lochem) die had 26 eigen  Welkoop winkels en mijn vader werd openingscoördinator. Hij hield zich verantwoordelijk voor het herinrichten van de winkels volgens een nieuw plan.  Ik was in die tijd verkoopmedewerker bij Welkoop Ruurlo. In 1996 besloot Forfarmers de winkels te  privatiseren. Mijn vader was toen 56 jaar en kreeg een keuze; of een pensioenregeling of de Welkoop winkel in Toldijk. Mijn vader heeft aan mij gevraagd of we dat samen  wilden doen. En daar heb ik gelijk ja op gezegd. Vanaf 1996 ben ik met mijn ouders franchiser geworden en na 2005 ben ik dit zelf blijven doen als eenmanszaak. Sinds 2010 hebben we er nog een winkel bij. Welkoop Zutphen waar mijn ik samen met mijn neef  franchisenemer ben.

“Het bevalt ons ontzettend goed. Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk en weer naar huis”.

Slagroom bij het appelgebak.

Mijn horeca achtergrond loopt in lijn met mijn werk bij Welkoop. De klanten voorzien van goede adviezen en gezellige praatjes, daar word ik gelukkig van. Op het terras was bijverkoop heel vanzelfsprekend. Je kreeg gemakkelijk voor een extra kwartje de slagroom bij het appelgebak verkocht. In een winkel is dat niet anders. Je gaat goed in op de klantvraag. En als de klanten tevreden de winkel verlaten, ben ik trots. Ik ben van mening dat er in de weekenden de ‘meeste kennis’ op de vloer moet staan. Juist omdat in het weekend klanten langer de tijd nemen om te winkelen. Het valt mij op dat de nieuwe generatie, dus de papa’s en mama’s met kinderen, zelf als kleine kinderen kwamen bij Welkoop. Die heb ik in de winkel zien opgroeien. Naast de bekende klanten zien we ook veel nieuwe klanten die Welkoop ontdekken.

Naast de bekende klanten zien we ook veel nieuwe klanten die Welkoop ontdekken.

Naast passie voor tuin en dier is klantcontact zeker zo belangrijk.

Een klik hebben met de klant. Weten dat de klant vorige maand een gazonmaaier heeft gekocht en daar bij een volgende bezoek naar vragen. Oprechte interesse hebben in de klant, dat vind ik net zo belangrijk als de passie voor tuin en dier. Bij mij zijn de klanten mensen met een naam en verhaal, geen nummers. 

De winkel blijven ontwikkelen, meegaan met de tijd. Zodat we +10 jaar verder kunnen.

Nu ik 50 ben geworden, wil ik de komende 10 jaar ervoor zorgen dat de winkel meegaat met de nieuwste ontwikkelingen . Zodat de winkel toekomstbestendig is en zijn waarde kan houden. Niet alleen voor de klanten maar ook voor de medewerkers.

De mensen die komen werken bij ons, blijven over het algemeen jaren bij ons. Dat zegt iets over de werkomgeving. Die wil ik interessant houden. Onze jongste fulltimer is 26 en dierenspecialist, onze oudste is 61 en tuinspecialist, die werkt hier meer dan 40 jaar. Ons team is divers, net als onze klant. En dat past!

Ook franchisenemer worden?

Sta jij met je voeten in de klei en heb je serieuze interesse in het starten van een Welkoop winkel of wil je de mogelijkheden bespreken met betrekking tot een pand dat je tot je beschikking hebt? Vul je gegevens in en we nemen contact met je op.